O nas

Poznaj tajemnice produkcji pysznej Krówki Opatowskiej

O Krówkarence

Zapraszamy do naszej Krówkarenki – Kawiarenki Krówki Opatowskiej, w której prowadzimy warsztaty związane z tradycyjnym, ręcznym procesem produkcji opatowskich cukierków..

Warsztaty, podczas których poznać można tajemnice produkcji Krówki Opatowskiej, a także opanować sztukę zawijania Krówek we własnoręcznie przygotowane etykietki są jedną z najciekawszych atrakcji turystycznych Opatowa i regionu Gór Świętokrzyskich. Zajęciom towarzyszą słodkie konkursy na zawijanie krówek na czas i jedzenie pączków z polewą krówkową na czas i wiele innych. Choć uczestnicy warsztatów przesyceni są słodkościami  – jednak Krówek Opatowskich nigdy dość!

W kawiarni spróbować można ciasta z masą krówkową i opatowskich pączków z polewą krówkową, popijając pyszną kawą. Serwowane są także gofry na patyku, desery lodowe, koktajle i soki ze świeżych owoców. Nie brakuje również ciepłych przekąsek.  Zobacz nasze menu.

Na pamiątkę pobytu w Opatowie w kawiarni zakupić można Krówki Opatowskie z logo Krówkarenki, a także Krówki w firmowych i okolicznościowych opakowaniach.
Krówkarenka jest jedną z najciekawszych atrakcji turystycznych Opatowa oraz atrakcją turystyki kulinarnej regionu Gór Świętokrzyskich i województwa świętokrzyskiego.

W Krówkarence każdy znajdzie dla siebie przytulne miejsce – zarówno turyści, jak i mieszkańcy Opatowa.

Skąd pomysł na Krówkarenkę?

Opatów z Krówek Opatowskich słynie. Dlatego też producent opatowskich cukierków – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Opatowie postanowił stworzyć jedyne takie miejsce w Polsce, charakterystyczne tylko dla Opatowa, w którym spróbować można lokalnych produktów wytwarzanych na bazie masy z Krówki Opatowskiej.
Krówkarenka jest nową atrakcją turystyczną Opatowa oraz jedną z najciekawszych atrakcji turystyki kulinarnej w rejonie Gór Świętokrzyskich i całego województwa świętokrzyskiego. Co więcej jest to atrakcja, w której zwiedzający mogą aktywnie uczestniczyć – poznając ją wszystkimi zmysłami, a przede wszystkim zmysłem smaku.

Utworzenie specjalnego miejsca, w którym prowadzone są warsztaty z technologii produkcji Krówki Opatowskiej jest także odpowiedzią na liczne zapytania dotyczące zwiedzania Zakładu Produkcyjnego naszych cukierków.

Krówkarenka powstała w 2015 r. dzięki środkom pozyskanym z Programu Góry Świętokrzyskie Naszą Przyszłością – ze szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.

Kawiarnia zlokalizowana jest w pomieszczeniach dawnej Mleczarni w Opatowie przy ul. Sienkiewicza 54. Producent Krówki Opatowskiej – OSM wybrał właśnie tą lokalizację, aby zagospodarować nieużytkowaną przestrzeń starej Mleczarni i nadać jej nowe przeznaczenie, upamiętniając jednocześnie, jak ważną funkcję pełniła kiedyś w Opatowie.

OSM Opatów planuje podjąć szersze działania w kierunku rewitalizacji starej Mleczarni, by nie dać jej odejść w zapomnienie.

Krówka Opatowska

Krówka to wyrób tradycyjny znany i wyrabiany przez nasze babcie. Niepowtarzalny smak dzieciństwa jest rzeczywiście niepowtarzalny, bo znakomite cukierki powstają w Opatowie od ponad 30 lat według tej samej, oryginalnej receptury i niezmienioną metodą.

To ręczna – w najlepszym tego słowa znaczeniu – rzemieślnicza produkcja słodkości. Krówka opatowska ma, tylko sobie właściwą, lekko ciągliwą konsystencję, przechodzącą w delikatną kruchość i coś, czego próżno szukać u innych krówek – charakterystyczną „łezkę” w środku.

Wyrób produkowany jest z naturalnych produktów: mleka najwyższej jakości, cukru, syropu ziemniaczanego, tłuszczu roślinnego bez dodatku konserwantów i środków barwiących.

Jedyne urządzenia użyte w procesie produkcji opatowskiego smakołyku to specjalne mieszalniki, wyparki i sondy do zagęszczania mleka. Resztę robi się ręcznie. Masa krówkowa, gotowana w wysokiej temperaturze, jest wylewana na specjalne stoły chłodnicze, na których tężeje.

Po schłodzeniu jest ręcznie krojona na płaty i przenoszona na krajalnicę, która tnie je na długie paski. Następnie paski trafiają na stoły, gdzie kroi się je ręcznie w kostkę, aż wreszcie – pakuje (także ręcznie) w estetyczne, kolorowe papierki. Zobacz film „Jak powstaje Krówka Opatowska„.

Jedna kobieta przez 8 godzin jest w stanie zapakować 100 kg krówek dziennie, czyli mniej więcej 6000 sztuk. Dziennie wytwarza się do półtorej tony krówek, czyli ok. 90 tyś. Cukierków.

Krówka Opatowska jako jedyna Krówka w Polsce ma swoje święto! Co roku największą atrakcją imprezy jest pokaz ręcznego krojenia i zawijania krówek na czas oraz słodkie konkursy. Święto przyciąga zarówno dzieci, młodzież i dorosłych.

W końcu każdy z nas uwielbia Krówki Opatowskie!

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o Krówce Opatowskiej zapraszamy na stronę www.krowkaopatowska.pl

Nagrody i wyróżnienia

Krówka Opatowska została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze, została także doceniona przez Świętokrzyskie Dziedzictwo Kulinarne.

W 2010 r. otrzymała nagrodę główną „Perły 2010″ w ogólnopolskim konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

W lutym 2011 roku Krówka Opatowska została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze.

W 2012 r. wyróżniona została certyfikatem „Doceń Polskie”.
Oceniająca Krówki nasze Krówki loża ekspertów przyznała im maksymalną liczbę punktów i uhonorowała tytułem „Top Produkt”.

W listopadzie 2012 r. Krówka opatowska została także jednym z laureatów piątej edycji konkursu „Nasze Dobre Świętokrzyskie”.